Onze evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sunday Blues – Big Creek Slim Band

11 september 2022 om 14:30 - 17:30

Big Creek Slim:

Big Creek Slim, alias Marc Rune, is een bluesartiest die is geboren en getogen in Ikast, een klein stadje in Midden-Denemarken. Big Creek Slim is ondergedompeld in de countryblues van voor de Tweede Wereldoorlog uit de Mississippi Delta regio van de Verenigde Staten.

Voor een voorproefje van zijn nieuwste werk, graaf in de 28 originele tracks, op zijn laatste solo albums Migration Blues en Twenty-Twenty Blues uit 2021. Je hoort verbluffende uitvoeringen en een authentiek geluid. Overal weerspiegelen zijn stem en gitaarwerk een beheersing van de kunstvorm die alleen voortkomt uit een combinatie van natuurlijke gaven en niet aflatende toewijding.

Je kunt je afvragen hoe en waarom een 21e-eeuwse Deense muzikant een definitieve persoonlijke band legt met een muziekvorm die door zwarte Amerikanen werd gecreëerd in de landelijke gebieden van het Zuiden van de VS, duizenden kilometers (en verschillende generaties) verwijderd van zijn eigen plaats en tijd.

Het heeft zowel te maken met de aard van de man als met de aard van de muziek.

“Het gaat niet zozeer om Amerikaanse of zwarte muziek als wel om de blues,” zegt Big Creek, die in 2008 door de V.S. reisde om muziek te spelen en liedjes te schrijven. “De blues zou een universeel gevoel en een wereldpatrimonium moeten zijn. Waarom ik ze in deze stijl speel – oud, zwart, Amerikaans – heeft iets te maken met hoe ik ben. Ik vind het altijd leuk om de wortels van dingen te vinden. Ik zoek ook naar de wortels van de Scandinavische cultuur. Ik heb veel Ierse traditionele muziek gespeeld, en de wortels van de Braziliaanse samba fascineren me.”

In de wortels van de blues vond Big Creek een mix van kracht en eenvoud en, uiteindelijk, een spirituele essentie.

“Wat me zo inspireerde aan oude blues en folkmuziek is de sterke klank: Less is more als je het met attitude speelt. Het geluid van de Delta blues voert me mee naar een primitievere gemoedstoestand,” zegt hij.

Zoals de bluesmuziek deel uitmaakt van Big Creek Slim, zo is ook zijn erkenning van de omstandigheden die deze muziek hebben gecreëerd. Dit besef heeft zijn kijk op het leven fundamenteel veranderd.

“In de oude Amerikaanse blues hoor je een puurheid die je tegenwoordig niet meer terugvindt in de muziek, niet in de hedendaagse blues en al helemaal niet in de populaire muziek,” legt Big Creek uit. “De eerste bluesplaten zijn de eerste opgenomen geluiden van een onderdrukt volk. Het is een zeer belangrijk moment in de geschiedenis van de mensheid. Het heeft zeker mijn ogen geopend en me een toleranter mens gemaakt ten opzichte van de onverschilligheid van mensen, en het heeft me geleerd hoe ik van mezelf moet houden. Ik denk dat dat de reden is waarom ik ze zo slecht kon spelen.”

 

Aanvang 15:00 uur
Zaal open: 14:30 uur
Entree: € 17,50 p.p.
Reserveren kan via 0592-501226 of reserveringen@hofsteengegrolloo.nl

Gegevens

Datum:
11 september 2022
Tijd:
14:30 - 17:30

Bestel hier online tickets.