Onze evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Sunday Blues – Grainne Duffy

26 november 2023 om 14:30 - 17:00

Grainne Duffy is geboren in Castleblayney, Co. Monaghan, Ierland, en groeide op in een gezin van zeven kinderen. Als schoolmeisje zong ze in haar plaatselijke koor en ook in een familieband met haar zussen. De band kwam voort uit hun liefde voor muziek, die Duffy toeschrijft aan haar moeder. Omdat ze thuis geen televisie hadden toen ze jong waren, liet haar moeder hen in plaats daarvan een familie platenspeler bezitten, waarop ze allemaal werden aangemoedigd om op hun individuele verjaardag en met Kerstmis een plaat te kopen. Dit verbreedde hun interesse in muziek en ze begonnen te luisteren naar artiesten als Aretha Franklin, The Pretenders en The Rolling Stones. Rond die tijd ontdekte Grainne Fleetwood Mac en het bluesspel van Peter Green, die ze noemt als een van haar belangrijkste gitaarinvloeden. Voorafgaand aan haar solocarrière behaalde Grainne Duffy een diploma in muziek aan de NUI, Maynooth, Ierland en nam ze deel aan sessiewerk waarbij ze met verschillende bands in Italië en Frankrijk zong.

Op het Glastonbury Festival (Professionele carrière 2007-2011)

In 2007 begon Grainne Duffy aan haar solocarrière. Hetzelfde jaar bracht ze haar opmerkelijke debuutalbum “Out of the Dark” uit – een bewijs van talent dat in een indrukwekkend tempo opkwam. Het grote succes van het album leidde ertoe dat Duffy 3 dagen speelde op het Acoustic Stage van het Glastonbury Festival in UK (2008). Datzelfde jaar verzorgde ze het voorprogramma van grote acts als Robben Ford en The Yardbirds. In 2009 benaderde BBC Duffy om een track op te nemen voor een TV promotie campagne in George Martin’s Art Studio in Londen. Later in dat jaar verscheen ze in het zeer populaire Ierse tv-programma “Other Voices” en kreeg enorme bewondering voor haar optreden. Dit werd gevolgd door haar als openingsact voor artiesten als Little Feet en Paul Brady. In 2010 nam ze deel aan toonaangevende bluesfestivals in Ierland, zoals het Warrenpoint Blues Festival met Van Morrison als hoofdact. Tijdens dit jaar nam Duffy een belangrijke stap om haar carrière uit te breiden door de “Grainne Duffy Band” te vormen met haar line-up bestaande uit Grainne Duffy (gitaar, en zang), Paul Sherry (gitaar, achtergrondzang), Davy Watson (bas) en Gerry Morgan (drums) Ze begon ook te spelen op festivals in het zomercircuit in Engeland waar ze warm werd ontvangen. In 2011 bracht Grainne Duffy haar tweede album “Test of Time” uit als resultaat van haar samenwerking met producer Niko Bolas (Melissa Etheridge, Los Lobos). Het album kreeg lovende kritieken. De Sunday Times citeerde dit is “Een Ierse blueszangeres van echte integriteit”. Classic Rock Magazine vermeldde haar als artiest en beoordeelde het album als volgt: “In dit album brengt Duffy soul om haar bluesgeluid en Keltische rootservaring te versterken.

De release van “Test of Time” en de bijbehorende officiële video bij de titelsong markeerde de ontwikkeling in korte tijd van Duffy’s reputatie in het Verenigd Koninkrijk. In 2012 werd ze een veelgevraagde artiest in het zomerfestivalcircuit in het Verenigd Koninkrijk en begon ze uitgebreid te toeren in Engeland. Het eerste land buiten het Verenigd Koninkrijk dat kennis nam van Duffy’s enorme talent was Noorwegen en in 2012 verscheen ze op het toonaangevende “Skanjevik Blues Festival” en later in oktober speelde ze voor het eerst op het meest noordelijke festival ter wereld “Dark Season Blues” in Spitsbergen – bijna op de Noordpool. 2013 bevestigde de groeiende reputatie van Duffy en ze begon haar eerste concerten op het Europese continent met festivals in Bulgarije, Nederland, Frankrijk en België. Ze kreeg ook lokale erkenning in Ierland met als headliner haar thuisfestival “Harvest Time Blues” in september in haar geboorteland Co. Monaghan. Het volgende 2014 zette ze deze trend voort met haar eerste tournee in Duitsland en meer tournees in de UK en Ierland. In juli oogstte Grainne groot succes op het Blue Balls Festival rond het meer van Luzern in Zwitserland, evenals op een van de grootste festivals in Frankrijk “Cognac Blues Passion”. Ze trad ook op naast enkele vooraanstaande bluesartiesten zoals Keb’ Mo’ en Rival Sons op het grootste bluesfestival in Europa – “Notodden Blues Festival”. Dit werd gevolgd door festivals in Italië en Nederland. Dit alles leidt tot haar verdiende erkenning, tegen het einde van het jaar werd Duffy verkozen tot “Best Vocalist” en “Best Artist” in de Blues Matters Writers Poll. In 2015 is Duffy’s naam al bekend buiten Europa en in juli begon ze voor het eerst te toeren in Canada met het spelen van het toonaangevende “Tremblant International Festival”. Na de tour noemt “Maple Blues” Duffy “topartiest”. In september speelt ze haar eerste concert ooit in Afrika op het “Tanjazz Festival” in Marokko. Datzelfde jaar brengt het Duitse label M2-Music het album “Grainne Duffy: Live” uit, opgenomen terwijl ze op tournee was in Duitsland. Ze herhaalt de prestatie van het voorgaande jaar door opnieuw gekozen te worden voor “Best Artist” en “Best Female Vocalist” in Blues Matters Writers Poll voor 2015.

Huidige carrière (2016 – onlangs)

Dergelijke tours in Europa en Canada evenals haar toonaangevende festivals bereiken een groot internationaal succes voor Duffy met erkenning voor haar als een stellaire artiest die in heel Europa toeneemt. In het voorjaar van 2016 neemt Grainne een album op met producer en filmcomponist Justin Stanley, bekend van zijn werk met toonaangevende artiesten als Sheryl Crow, Eric Clapton en Jeff Beck en het werken aan de muziek voor de zeer succesvolle films “Lost in Translation” en “Blow”. De sessie vindt plaats in Los Angeles en omvat samenwerkingen met muzikanten als Aaron Sterling, Shawn Davis, Doyle Bramhall II, Tyler Chester en Aaron Redfield. Dergelijke opnames worden gevolgd door festivals in Noorwegen, Canada, Marokko, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Eind 2016 is Duffy voor het eerst op tournee in Australië op het bekende “Woodford Folk Festival”. In februari 2017 wordt ze als een van de belangrijkste artiesten gevraagd om deel te nemen aan het befaamde Mahindra Blues Festival in India en deelt ze het podium met Billy Gibbons (ZZ Top), Lance Lopez (Supersonic Blues Machine), Shemika Copeland en de nieuw opkomende gitaarster Eric Gales voor het slotconcert van het festival. In april 2017 bracht Duffy de single “Where I Belong” uit, geproduceerd door Justin Stanley. De officiële video ter ondersteuning van de single wordt “keuze van de week” van Vents Magazine, UK en Ditty TV in USA. In september bracht Duffy haar langverwachte 3e studioalbum uit met dezelfde naam – “Where I Belong”. De liedjes zijn gecomponeerd door Duffy in samenwerking met Paul Sherry en Justin Stanley. Haar verfijnde teksten zijn op deze release goed te horen. Het album krijgt lovende kritieken in de gespecialiseerde pers Blues News Norway, Blues News Germany, Blues Matter UK en door vele radiopresentatoren in UK, waaronder Bob Harris en Paul Jones van BBC. Duffy speelde een live sessie voor de zeer populaire Harris’s TV show “Under The Apple Tree” en doet talloze interviews en live sessies voor BBC uitzendingen in Londen, Liverpool, Bristol, Schotland en Ulster. Het album wordt officieel uitgebracht tijdens een concert in “Nells Jazz & Blues Club”, Londen, met lovende recensies van “Blues in Britain” en “Get Ready To Rock”.

In de winter van 2018 verzorgde Grainne Duffy een support tour voor Paul Carrack (Mike & The Mechanics) tijdens zijn UK tour. Haar optredens genieten een wonderbaarlijk succes. “Midlands Rock Magazines” beoordeelt haar set in Birmingham en citeert: “A very talented individual who is trying to forge her way in the though musical world”; terwijl Liverpool Acoustic de enorme bewondering niet onder stoelen of banken steekt en uitroept “that Ireland’s Grainne Duffy could come into the lives of the Liverpool audience and simply blow them away with her charm, depth and voice”.(Birmingham Review).

Aanvang 15:00 uur
Zaal open: 14:30 uur
Entree: € 17,50 p.p.
Reserveren kan via 0592-501226 of reserveringen@hofsteengegrolloo.nl

 

Gegevens

Datum:
26 november 2023
Tijd:
14:30 - 17:00

Bestel hier online tickets.